Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Fűnyíró választás, avagy melyik fűnyíró lesz számomra a legnagyobb segítség?!

Minden kert- vagy telek tulajdonos életében legalább egyszer eljön az a pillanat, amikor új fűnyírót fog vásárolni! A kerti kisgépek piacán a folyamatosan dúló konkurenciaharc rendkívül bő választékot eredményez! Ebből a hatalmas kínálatból rendkívül nehéz a számunkra legmegfelelőbb gépet kiválasztani, akkor meg pláne, ha teljesen laikusként állunk a dolog előtt.

A cikkünkben igyekszünk Önnek egyfajta iránymutatást adni, hogy mely gondolatmenet vagy kérdéssor alapján tudja leszűkíteni a széles palettát, majd azok közül kiválasztani az Ön számára legtökéletesebb készüléket.
 

Ahogyan az a kertikisgepek.hu webshopban is látható a fűnyíróknak három fő kategóriája van:

     

1.) Akkumulátoros fűnyírók

2.) Elektromos fűnyírók

3.) Benzinmotoros fűnyírók

 

 

Akkumulátoros fűnyírók jellemzői:

ELŐNYÖK

 • rendkívül halk működés – zajmentes területeken is használható (hétvégi telek, kórházak, iskolák, hivatalok udvarai…stb)
 • alacsony karbantartási költségek (olaj-, gyertya-, légszűrő cserére nincs szükség)
 • füstgázmentes üzemeltetés
 • vezeték nélkül is használható
 • könnyű súly jellemzi őket


HÁTRÁNYOK

 • az akkumulátor lemerülése esetén a munkavégzés nem folytatható… kivéve, ha rendelkezünk több akkumulátorral
 • az akkuk töltéséhez hálózati áramforrásra van szükségünk
 • a munkavégzés előtt mindig ügyelnünk kell az energiaforrások töltöttségére
 • az akkumulátorok kényesek a szélsőséges hőmérsékletekre
 

Elektromos fűnyírók jellemzői:

ELŐNYÖK

 • rendkívül halk működés – zajmentes területeken is használható (hétvégi telek, kórházak, iskolák, hivatalok udvarai…stb)
 • alacsony karbantartási költségek (olaj-, gyertya-, légszűrőcserére nincs szükség)
 • füstgázmentes üzemeltetés
 • könnyű súly jellemzi őket


HÁTRÁNYOK

 • a hálózati vezetékekkel való folyamatos viaskodás mindig kényelmetlenné teszi a fűnyírást
 • az áramvételi forrás és a vezeték hossza miatt korlátozott a mozgásterünk
 • csak olyan területen használható, ahol áramvételi lehetőségünk van
 • áramszünet esetén nem használható
 

Benzinmotoros fűnyírók


ELŐNYÖK

 • nem vagyunk korlátozva mozgásunkban, bárhol használható
 • nincs idegesítő vezeték
 • nem kell figyelnünk az akkumulátor töltöttségére
 • a belső égésű robbanómotornak köszönhetően rendkívüli erővel tudja vágni a gyepet, így a még nagyon sűrű erős aljnövényzet sem fog ki rajta
 • hosszú élettartamúak


HÁTRÁNYOK

 • a robbanómotor miatt használata zajterheléssel jár
 • működése füstgáz kibocsátással jár
 • műszaki ismeretek és érzék nélkül az éves karbantartásához külső segítségre lesz szüksége
 • relatív nagy súly

 

Miután megvan, hogy milyen motorral szerelt gépet szeretnénk az összes előnyével és hátrányával együtt, jöhetnek a további keresztkérdések.

 


Mekkora területen – hány négyzetméteren - fogjuk használni?!

Az akkumulátoros és elektromos fűnyírók többsége inkább a kis- és közepes területek karbantartására alkalmasak. Konkrétabban 200-800 m2 közötti területnagyságok esetén érdemes ebben a kategóriában gondolkozni. Bár itt kivételt képeznek a profi vagy ipari akkumulátoros készülékek, ugyanis azok ezen területnagyságok többszörösére is alkalmazhatók.

A benzines gépek ennél jóval nagyobb igénybevételre születtek. A gyártók a maximálisan lenyírható területnagyságot általában a 800 és 3000 m2 között állapítják meg.

 

Mekkora teljesítményű (kW vagy LE) készülékre van szükségem?!

Ahogy a régi retró autóskártyáknál, úgy a fűnyírók esetén is a minél nagyobb teljesítmény a nyerő.  Bár ahogy a verébre sem lövünk ágyúval, úgy a legerősebb géppel sem érdemes a legkisebb kertet lerohanni. Meg lehet tenni, de szinte biztos, hogy se nem gazdaságos, se nem komfortos.

Az elektromos fűnyírók esetén

az 1000-1300 W közötti teljesítményt kb. 250-500 m2

az 1400-1800 W közötti teljesítményt kb. 400-800 m2 közötti területnagyságra javasoljuk.

Az akkumulátoros gépek teljesítménye és használhatósága függ az akkurendszer feszültségének nagyságától (20V vagy 40V) valamint az akku kapacitásától (2-4-6-9 Ah…stb) Az akkumulátoros gépek teljesítménye gyártó és típus szerint változhat.

A benzinmotoros fűnyírógépek esetén az motor teljesítménye kW és/vagy LE értékkel van rangsorolva. A teljesítmény függ a motor hengerűrtartalmától. Minél nagyobb egy benzinmotor lökettérfogata, annál nagyobb teljesítményre képes. Bár ezzel arányosan az üzemanyag-fogyasztás is növekszik.

Mivel a mai robbanómotoros fűnyírógépek károsanyag kibocsátását az Európai Unió szigorúan szabályozza, így a piacon fellelhető gépek többsége 4 LE-nél nem bír nagyobb teljesítménnyel. Továbbá a háztáji ill. hobbi célú fűnyírás nem is igényli az ennél nagyobb teljesítményt.

A motor teljesítmény utáni (de még lehet, hogy előtte) legfontosabb paraméter a kiválasztás során a vágószélesség.

 

Milyen munkaszélességű gépet válasszak?

A megfelelő munkaszélesség kiválasztásánál is szempont a kezelt terület nagysága. Hisz minél szélesebb a fűnyíró vágókése, annál kevesebbszer kell végig tolnunk a fűnyírót, kvázi gyorsabban elvégezzük a munkát. A szélesség a mozgékonyság és az irányíthatóság rovására is mehet.

A nagyon széles kb. 48-56 cm munkaszélességű gépeket akadályoktól mentes és sík területek vágási munkálataihoz ajánljuk. A bokrokkal, fákkal, virágokkal tarkított, de nagy felületű területekre 43-46 cm közötti gépeket, míg a kis területekre az ennél kisebb vágószélességgel bíró készülékeket javasoljuk.

A munkaterület adottságai, nagysága és a fizikai állóképességünk figyelembevételével válaszolhatjuk meg a következő kérdést.
 


Tolós vagy önjáró fűnyírót válasszak?

A meghajtással rendelkező készülékek, rendkívüli mértékben növelik a használat közbeni komfortérzetünket, hisz minimális erőkifejtéssel tudjuk elvégezni a fűnyírási feladatainkat. Legyen szó akár hatalmas egybefüggő sík területről vagy lankás emelkedőkkel tarkított kertről, hálás lesz azért, ha az önjárós gép mellett teszi le a voksát. Mára már nagyon elenyésző árkülönbség van a tolós és a meghajtással szerelt gépek között, így Mi önnek is azt javasoljuk önjárós gépet vásároljon.

Abban az esetben preferálható jobban a tolós fűnyíró, ha a munkaterületen nagyon zsúfoltan, egymáshoz közel helyezkednek el bokrok, fák, virágok. Ilyen helyen az önjárós fűnyíró használata kényelmetlenné válik.

Ha mostanra bizakodni kezdett, hogy végeztünk a kérdésekkel illetve azok megválaszolásával, akkor el kell keserítsem! Az igaz, hogy talán ezek voltak a legfőbb pontok, de hála piaci igényeknek és hála a gyártók versenyszellemének, még van, ami szempont lehet a választásnál.

FUNKCIÓK:

1.       Oldalsó kiszórás: a vágást követően a fűnyesedéket - a kés által generált légáramlat a vágóházból - általában a haladási irány jobb oldalára szórja ki.

2.       Fűgyűjtés: a fűnyírás során a fűszálak egy gyűjtőkosárba kerülnek, amit a vágás során akár több alkalommal is üríteni kell, így a terület aprítéktól mentes lesz.

3.       Hátsó kiszórás: alapvetően a fűgyűjtős gépek mindegyike tudja; lényege, hogy a gyűjtőt levéve és a hátsó terelőajtót felkötve a fűszálak a gép mögé kerülnek

4.       Mulcsozás: levágott fűszálak a kaszaházból nem tudnak kikerülni, így a nagy sebességű kés többször is felaprítja a nyesedéket és aláhull a fűbe; ezt az apró nyesedéket hívjuk mulcsnak; a gyep tövébe visszahulló mulcs védi a talajt a gyors kiszáradástól; a fűszál darabok bomlása során tápanyagok szabadulnak fel így táplálják a gyepet.

A termékkínálatban elérhetők olyan multifunkciós fűnyírók, mely a felsorolt tulajdonságok mindegyikét tartalmazzák.

 

Vágási magasság állítás lehetősége

Az egyszerűbb kialakítású és olcsóbb ár fekvésű készülékek esetén a magasság állítás kerekenként vagy tengelyenként lehetséges. A komolyabb fűnyíróknál központi magasságállításra van lehetőségünk. Vagyis egy kar segítségével egyidejűleg lehet állítani és rögzíteni a kerekek pozícióját.

 

Indítást könnyítő rendszerek

Ezek a kényelmi extrák a benzinmotoros fűnyírók kiváltságai. Léteznek olyan rendszerek, melyek mentesítik a kezelőt az ún. szivató karok és primer pumpák használata alól.
Léteznek önindítós fűnyírók is, melyek magát a fizikai erőt igénylő berántást helyettesítik.

 

Az extrák és kényelmet szolgáló funkciók sora szinte végtelen, de a legfőbb ismérveket kiveséztük.

Természetesen a végső döntést még egyéb olyan tényezők is befolyásolják, mint például az anyagi lehetőség, magas minőségi elvárás vagy épp a márkahűség. Ezért is találja meg webáruházunkban a legjobb minőséget képviselő- és a legjobb ár-érték arányt kínáló márkákat.

Bízunk benne, hogy mire ezeket a sorokat olvassa, kialakult Önben egy kép az igényeihez lejobban passzoló fűnyíróról.

Amennyiben a kerikisgepek.hu webshopban található termékkínálat továbbra is zavarba hozza, ne habozzon, keressen Minket bizalommal a weboldalon található elérhetőségeink bármelyikén!!