Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Kerti hulladék tüzelése tilos! - Milyen ágaprítót válasszak?!

MILYEN APRÍTÓGÉPET VÁSÁROLJAK? - APRÍTÓKÉS VAGY APRÍTÓHENGER

 

Amikor ezeket a sorokat olvassa, már az Ön fejében is ott motoszkál a gondolat, hogy kerti komposztálógépet fog vásárolni. Csak még bizonytalan abban, hogy melyik típust válassza, hisz a gyártók kínálata nagy.

Bízunk benne, hogy a következő sorok segíteni tudnak Önnek abban, hogy a legjobban válasszon. 

Az aprítógépeknek két fő típusát különböztetjük meg, abból a szempontból, hogy milyen módszerrel darabolja fel a kerti hulladékot:

 

 

  • Aprítókés

 

A nagy teljesítményű villanymotor kihajtására közvetlenül egy tárcsát szerelnek. Ezen a tárcsán 1, 2, 4 vagy akár több gyalukés található. A nagy sebességű forgó kések apró, pár miliméteres darabokra szecskázzák az ágakat. 
Az aprítókések ugyan edzett acélból készülnek, de mivel relatív vékony pengéről beszélünk, így érzékenyek a túl nagy igénybevételre. Csak a puha, friss ágakat érdemes szecskázni a pengék hosszú élettartama érdekében. A száraz, fás szárú anyagokat semmiképp sem javasoljuk. Ennek a módszernek a végterméke egy rendkívül apró szemű, már-már por állagú mulcs. Ezt az anyagot komposztálóba is helyezhetjük, de akár a szabad földre is kerülhet. A természet hamar lebontja.

 

  • Aprítóhenger

 

 

A nagy teljesítményű villanymotor egy sok ágú, csillag keresztmetszetű munkahengert hajt meg. A henger felülről lefelé forog, így az ágakat behúzza. Az  aprítóhenger közvetlen közelében látható egy nyomópedál aminek a segítségével a kettő közötti rés távolságát tudjuk finomhangolni. Akkor optimális a beállítás, ha szinte összeérnek. Ugyanis ebben az állásban fogja a henger 100 %-ban elcsípni az ágakat. Ennél a típusnál az apríték mérete 1-2 cm körüli. Az anyagot nem csak elcsípi, hanem közben meg is töri, így gyorsítva a bomlás folyamatát. Ha van kandallója, cserépkályhája vagy vegyes tüzelésű kazánja érdemes ezt a mulcsot összegyűjteni és kiszárítani. Gyújtósnak tökéletes! Természetesen a komposztálóba is önthető a végtermék. Ennek a típusnak még előnye, hogy a lemetszett ágakat nem kell tuszkolni a gépbe, ugyanis a lefelé forgó munkahenger behúzza azokat.

 

Gyakorlati tanács: a metszés és az aprítás között érdemes legalább 7-10 napot várni. A frissen lemetszett ágak vizesek, nedvesek. A lédús ágak apró darabkái, morzsái a gépen belül egy vizes kocsonyás anyaggá állnak össze és akár meg is foghatják a készüléket. Ekkor meg kell állni és kitisztítani az aprítógépet

 

 

kertikisgepek.hu